Væggene har ører og ørerne et par smukke øreringe

Ingen er hvad de giver sig ud for og angst og påpasselighed styrer landsbyen, hvor væggene har ører. Esterne tvinges til at være skiftevis tysksindede og russisksindede, mens de selvstændighedskrævende og andre forrædere lever skjult i skoven.  Romanen Renselse af den finske forfatter Sofi Oksanen er både estisk historie, storpolitisk undertrykkelseshistorie og en medrivende fortælling om en gammel kvinde, en ung pige og et tynget hus, hvor hemmelighederne drysser ud fra sprækker i tapetet. Også dette hus har måttet lægge vægge til ører - mod en smuk belønning – og ingen er blevet skånet for lidelse. Der er i den grad brug for renselse.

Min overskrift her indleder romanen og er citat af Paul-Eerik Rummo, estisk digter og politiker.

Jeg har læst bogen i dansk oversættelse af Helena Idström, Rosinante, 2. oplag, 2010, med velvalgt omslag af Sanna Sorsa.