Joël Dicker: Sandheden om Harry Quebert sagen

- En ny bog, Marcus, det er et nyt liv der begynder. Det er også et meget generøst øjeblik: Du giver en del af dig selv til alle som vil have det. Nogle vil elske bogen, andre hade den. Nogle vil gøre dig til en stjerne, andre vil foragte dig. Nogle vil blive jaloux, andre søge at drage personlig fordel af bogen. Det er ikke dem du skriver for, Marcus. Du skriver for alle dem der får et behageligt afbræk i hverdagen takket være Marcus Goldman. Nu tænker du måske at det ikke er ret meget, men det er i virkeligheden slet ikke så dårligt. Nogle forfattere vil forandre verden. Men hvem kan egentlig forandre verden?

Dette er bare én af den gamle forfatter Harry Queberts belæringer af den unge forfatter Marcus Goldman i en underholdende spændingsroman, hvor en kærlighedshistorie og et 33 år gammelt mord oprulles samtidig med at forfatterne skriver – hvis de ikke lige har skriveblokering –, de involverede er fulde af grumme hemmeligheder og alle snyder hinanden, mens forlaget råber på mere og historien tager nye, overraskende drejninger for både Marcus og læserne hver gang der falder nye vidnesbyrd om fortiden.

Godt skruet sammen og finurligt fortalt og ikke mindst hele forfatter-vinklen er overraskende sjov. Bogens 3 dele hedder Forfattersygen, Forfatterkuren og Forfatternes paradis. Den er en nedtælling der starter med kapitel 31, Erindringens bundløse dyb:

-Første kapitel er afgørende, Marcus. Hvis læserne ikke synes om det, så læser de ikke resten af bogen. Hvordan har du tænkt dig at starte?

-Det ved jeg ikke, Harry. Tror du nogensinde jeg klarer det?

-Klarer hvad?

-At skrive en bog.

-Det er jeg sikker på du gør.

Gyldendals Bogklubber, Rosinante, 2014. Oversat fra fransk af Mette Olesen