Frøerne syr de korte nætter sammen

Mærkelig tekst skrevet med klare røde bogstaver i et linoleumssnit. Der er noget smukt og gribende både over ordene og over den gule skikkelse på grøn baggrund nedenunder. Udtrykker den lidelse eller lykke? Et sort hjerte på den ene side og en sort knokkelhånd på den anden. Liv og død. Frøerne syr de korte nætter sammen. Jeg så billedet på udstillingen Hvide snit Sort magi, der viser linoleumssnit af Henry Heerup (1907-93) og Knud Odde (f. 1955). I en serie fra 2008 anvender Odde verslinjer af den japanske digter Kobayashi Issa (1763-1828), som regnes blandt de tre største Haiku kunstnere i verden. Naturen og dyrelivet spiller en stor rolle hos Issa, blandt andet har han skrevet utallige digte kun om frøer. Et af disse er altså indarbejdet i Knud Oddes værk ”Frøerne syr” som en strøm af røde ord. Noget tyder på, at jeg skal til at læse haiku. Netop i denne uge udkom ”I mørket hviler lyset” af Ann Mari Urwald, den glæder jeg mig til at se.

Heerup bruger ikke mange ord, og så alligevel. En gammel, sort damecykel med ølkasse på bagagebæreren er forsynet med et sadelbetræk, hvor man kan læse følgende: Hør kunstens klokke ringer Hopla på cyklen jeg springer

Henry Heerup boede i Vanløse og cyklede derfra til sit atelier i Rødovre, hvor nu museet er. Der kan udstillingen ses indtil den 3. juni.