Scener fra en landsby

Selv på den sidste dag i sit liv, omkring ti minutter før han fik hjertestop, stod han ved stakittet og spøgte med Jossi Sasson og Arieh Zelnik. Mellem ham og Rachel herskede der det meste af tiden den våbenstilstand, som er normal mellem par efter mange års ægteskab, når skænderier, fornærmelser og midlertidige separationer har lært begge parter at træde varsomt og gå i en stor bue uden om de markerede minefelter.

Citat fra Amos Oz: De gravende, i Scener fra en landsby (Gyldendal, 2011) - som jeg er meget begejstret for. Citatet fortsætter:

Udefra mindede denne forsigtige rutine næsten om en gensidig resignation, som oven i købet skabte plads til et stille kammeratskab af den slags, der af og til kan udvikle sig mellem soldater fra to fjendtlige hære, der under en langtrukken skyttegravskrig kun ligger ganske få meter fra hinanden.

Hvad er det lige, han får sagt her? Det mangeårige ægteskab er en våbenstilstand, hvor begge parter tager sig i agt for minefelterne. Han sammenligner dem endda med fjendtlige soldater i en skyttegravskrig. Udefra minder det om resignation, siger han – dermed er ikke sagt noget om, hvordan det ser ud indefra? Det må hver enkelt læser selv bestemme.

Bogen består af otte scener fra en israelske landsby, Tel Ilan, hvor de samme figurer på skift optræder som hoved- og bipersoner. Jossi Sasson ovenfor er byens ejendomsmægler og bliver hovedperson senere i De fortabte, en fantastisk fortælling om et labyrintisk kæmpehus, og Arieh Zelnik kender læseren allerede fra bogens første fortælling Arvingerne. Over alle historierne hviler en atmosfære af mystik, fornemmelser der kan være rigtige eller ikke?, en hel masse uudsagt. Super spændende på en intens og vedkommende måde.

Scener fra en landsby fik mig til at tænke på Spoon River Antologien (1915, seneste danske udgave er fra Vandkunsten, 2009) af Edgar Lee Masters, der udfra kirkegårdens gravsten giver stemme til de afdøde, som i digtform fortæller om sig selv og dermed om byen, dens indbyggere og deres indbyrdes relationer. I den grad spændende at se virkeligheden stykket sammen!