Et møde med en anden tid

Forleden kom en mail fra en person, der har fået lyst til at læse digtsamlingen De lever af vores længsler, som er nævnt her på bloggen under mit cv. Han spørger, om den mon kan fås? Jeg tjekkede på bibliotek.dk, og det viser sig faktisk, at bogen stadig findes på 10 biblioteker (biblioteker er en vidunderlig ting). Så det skulle sagtens kunne lade sig gøre at låne den. – Men, skrev jeg til ham, jeg vil lige gøre dig opmærksom på, at bogen altså er fra 70’erne og digtene skrevet, da jeg selv var i 20’erne.

Jeg får selv lyst til at gense bogen og haler den frem fra dybet, begynder at bladre. Læse. Nogle af digtene husker jeg tydeligt, andre kun som et ansigt man møder og genkender, men ikke kan placere. Selvfølgelig er digtene ikke mig, hverken nu eller dengang. For eksempel har jeg aldrig brugt at skodde cigaretter på andre folks hænder, ja heller ikke mine egne, ligesom jeg ikke har haft sex under fuldmånen ved Apistemplet i Frederiksberg Have (hvilket nogle troede dengang). Men digtene er udtryk for noget, som jeg gerne ville sige, og udtrykket var selvfølgelig afhængigt af sin tid. Som her i digtet på bogens bagside:

Men den dag

den dag jeg så et billede fra

krigens koncentrationslejre

og hørte beretninger fra Chile

og stod i Irma og skulle vælge imellem

appelsiner fra Sydafrika

og ingen appelsiner

den dag de talte om Baader-Meinhof

i fjernsynet

og jeg bagefter læste en bog om

Rote Arme Fraktion og hvad den vil

den dag jeg så arbejdsløshedstallene

for mænd

og for kvinder

da jeg mødte min ungdoms elskede

med sort øjenhuler gråt ansigt

og sprøjtemærker i armen

og de indførte berufsverbot i Tyskland

og handlede med blod i USA

og slog hinanden ihjel

på værtshuset henne om hjørnet

og det gik op for mig

at ganske almindelige telefoner

bliver aflyttet

man den dag, allermest

hvor du fortalte

at du kan bruge mig til at bolle med og

ellers ingen verdens ting

den dag faldt der igen et

enkelt lille skæl fra mine øjne

lydløst falder de

som tårer på stenbro

Ak ja. Et møde med en anden tid.

Bogen udkom på Kvindetryk i 1979.