En sang om en brækket næse

Nogle af dem har sikkert sokker på, som koster mere end alt mit tøj tilsammen funderer Bart i den norske forfatter Arne Svingens børne-ungdomsroman Sangen om en brukket nese, da han en dag pludselig og uventet ikke befinder sig blandt de udstødte i skolegården, men midt i indercirklen. Bart bor i en opgang med narkomaner alene sammen med sin fede, flinke og alkoholiserede mor, leder i det skjulte efter sin ukendte amerikanske far, der skulle hedde John Jones, og holder lav profil alle vegne og især i skolen. Han går til boksning for at glæde sin mor, men interesserer sig mere for at synge opera – der er også en hilsen til filmen om Billy Elliot. Bogens tone er lys og positiv ligesom drengen Bart, der får elendighederne til at glide ned med en sagtmodig humor. Bogen er god. Hvis norske og danske omsorgssvigtede børn og unge skulle læse den, ville den give dem håb, men det gør de formentlig ikke. Så det, bogen kan, forestiller jeg mig, er at give andre unge et kærligt og sympatisk billede af en omsorgssviget dreng. Måske vil billedet smitte af på deres virkelighed i skolegården.

Bogen er oversat til dansk af Susanne Vebel og udkommet på ABCforlag, 2012.