En børnebogsforfatter om sit arbejde

Der er ét område, hvor bøger til børn adskiller sig klart fra alle andre bøger, siger Thorstein Thomsen. Og han, som er forfatter til over hundrede bøger mest for børn, må vide det: Man tager ikke håbet fra et barn. En børnebog behøver ikke at ende i fryd og gammen, men den må og skal ende ud med et håb, en mulighed for barnet til at drømme sig til bedre tider.

Jeg er ganske enig. Børn og unge  skal ikke bankes ned i (den voksne forfatters) mismod, livstræthed, angst for fremtiden eller ”ungdomssløvsind”, som det hed engang. De skal have livsglæde og –appetit.

Sådan noget behøver man ikke at tænke på, når man skriver til voksne – men jeg ville nu nok gøre det alligevel, tilføjer han. Og gør det selv på smukkeste vis, for hvis jeg undervejs i læsningen af hans Sproget er et tog skulle være blevet trist og modløs og tænke, at verden er fuld af fantastiske forfattere og fantastiske bøger, og hvad skal den egentlig med mig og mit – så se bare her, hvordan forfatteren slutter sin bog om at skrive: Vi har brug for historier fra hele verden og i høj grad fra dér, hvor vi bor, historier skrevet for tusind år siden, historier skrevet i går. Historier fortalt lige ud ad landevejen, historier fortalt på forbavsende nye måder. Historier om pingviner og marsmænd. Historier om talende babyer og om gamle, senile damer. Sørgelige historier og sjove historier og åndssvage historier og tankevækkende historier og rørende historier og dødspændende historier og kedelige historier.

Der er håb for og brug for os alle.

Det mener Kurt Thybo, pædagogisk konsulent ved Center for Undervisningsmidler, ikke. Den 3. oktober hørte jeg ham fortælle en forsamling skolebibliotekarer, at han ikke giver meget for ældre, der skriver for børn og unge.

Thorstein Thomsen (født 1950, står der på flappen, men det er nok ikke ham, den pædagogiske konsulent har tænkt på): Sproget er et tog, en raket, en fugl, en engel – en børnebogsforfatter om sit arbejde. Dansklærerforeningen, 2003. Læst efter et inspirerende litteraturarrangement: Boghints 2012 – at skrive en børnebog, i sidste uge på Københavns hovedbibliotek.