Hvorfor?

”Hvorfor holder broene?” spørger Beate Grimsrud på norsk. ”Hvorfor går ikke mennesker ut på gata og skyter vilt omkring seg? Skyter inn i vilkårlige folkemasser? Hvorfor holder bro-bro-broene. Hvorfor raser ikke husene? Hvorfor styrer ikke bilisten over i motsatt kjørebane. Hvorfor bremser folk når de skal bremse. Hvorfor skal de bremse? Hvorfor tegner, tegner, tegner ikke ingeniørene feil?” . . . ”Hvordan kan det ha seg at det fins snille familiefedre som tar vare på barna sine. Hvorfor forgifter ikke kvinner hela slekta. Kokken sine gjester. Hvorfor voldtar ikke alle menn?”

Beate Grimsrud fortsætter inciterende med sine spørgsmål og når helt ned til myrerne, der ligger i forårssolen og varmer sig. Hvorfor bliver de ikke liggende i solen, hvorfor kravler de tilbage i myreturen og lægger sig oven på alle de andre kolde myrer og varmer dem op?

”En glohet maur med kroppen varmet av den første vårsolen, magen mot kald kamerat. Hvorfor raser ikke husene? Magen mot kald kamerat. …og de gjør det bare …

Kanskje er vi alle mer enn mennesker.”

En overrumplende pointe: vi er ikke Kun et menneske (eller en myre!), men Mere end et menneske. God at huske både i almindelig omgang med andre mennesker, og når man vrider sig over alle de ulykkelige historier, verden og aviserne også er fulde af.

Citeret uddrag fra kapitlet ”Hvorfor holder broene?” i Beate Grimsruds roman ”Søvnens lekkasje”, Cappelens Forlag, 2007. Bogen er ikke oversat til dansk, men er let at læse på norsk og kan bestilles på biblioteket, jeg fik den fra Hillerød Bibliotek. Forfatteren var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 2011.