Oliver

Nogle bøger fortæller langtidsholdbare historier og bruges fortsat, måske med et lille nutidigt twist, flere hundrede år efter, at de blev skrevet. Charles Dickens skrev romanen om Oliver Twist i 1837-38. Romanen er i 1993 blevet bearbejdet af Peter Bendtsen og Michael Mathiesen og opført som en musical, der nu igen er videre bearbejdet af Johanna Gyllenhoff og i disse dages spilles af ca. 60 unge fra Furesø i Galaksen i Værløse. For mig er der noget rørende ved at se, hvordan de unge lever sig ind i den gamle, nye historie. De spiller, synger og danser med liv og sjæl i det ene flotte tableau efter det andet. Som tilskuer uden aktier overhovedet i foretagendet fristes man til at sidde og pille ud: han spille fantastisk, hun synger guddommeligt – men dybest set handler det jo om, at en masse unge mennesker bliver taget alvorligt og stillet over for den udfordring, det er, at stå på en professionel scene under professionel vejledning og leve drømmen ud. Det var så ikke muligt for Furesøs unge at leve forfatterdrømme ud i denne omgang; til gengæld fik de indgående kendskab til en af litteraturens klassikere.