Tilbage til naturen

En solsort kom flyvende inde fra tågen

den sidder her nu og synger i en våd bjergfyr

om lidt flyver den tilbage til naturen

Per Højholt, 1977. Digtet hedder Den tydelige solsort.

Botanisk Have har igen i år sat digte ud mellem havens planter. Temaet er naturen. De digte, som jeg fandt, var på nær to gamle kendinge fra min gymnasietid tilbage i forrige århundrede. Det kunne være interessant at vide mere om udvælgelsesprocessen, ligesom jeg gerne ville have haft en oversigt over i det mindste i hvilke bede der er digte.

Jeg er aldrig blevet klog på, hvorfor Per Højholts solsort flyver fra et træ ”tilbage til naturen”. Er træet ikke i naturen? Det står måske i en have, i et stykke menneskeskabt natur. Det er ikke et hvilket som helst træ, men en bjergfyr, som er en invasiv art og bekæmpes på de jyske klitheder. Måske er det bare et smukt billede af en solsort i en trætop på en våd dag.