PoesiPilot

I Hvidovre er der 50.000 mennesker og 2 boghandlere. På Ærø er der 6.500 fastboende og imponerende nok også 2 boghandlere, hvoraf den ene endda bliver ved med at sælge bøger. Det er jeg blevet opmærksom på, fordi jeg til PoesiPilot har undersøgt, hvordan det står til med digtene  – og resultatet kan læses der.

Men hvor bliver man så orienteret om den nyeste poesi og inspireret til at kaste sig ud i det uvisse, når det ikke er hos boghandleren? På biblioteket, måske?

Ærøskøbing Bibliotek ligger smukt på torvet i byens gamle fængsel. Man skal ud i en gang bag den bagerste jerndør for at finde digtene, som fylder et helt reolfag. Det er mestendels gode gamle sager, der har stået der i årevis. ”Vi køber ikke så mange digte. Det er mere i Marstal”, får jeg at vide.

foto

I Marstal har de 2 hylder, hvor Pia Tafdrups samlingsværk med digte fra 1984 til 88 springer i øjnene som noget af det nyeste. En søgning i bibliotekets base viser, at de også har samme forfatters haikudigte fra 2007, og at de er udlånt, samt Tarkovskijs heste fra 2009, - som e-bog. En fritekstsøgning på digte og udgivelsesår 2012 giver digtsamlingen Vinger af Adda Lykkeboe og 49 forelskelser: portrætdigte af Christel Wiinblad, sidstnævnte som e-bog. Desuden 3 helt andre bøger, hvor ordet ”digte” optræder i noten.

Konklusion: læserne på Ærø skal vide, hvad de vil have. Men hvad skal inspirere dem og os til at læse nye, mærkelige digte og evt. hente dem fra e-reolen?