Vender de tilbage?

Den samlede mængde af mørke og lys er altid konstant. Det betyder, at vi i bevægelsen VI VENDER TILBAGE bør glæde os mere over perioder med fred, fremskridt og velbehag i menneskenes hjerter end perioder med krig, nød og ødelæggelse. For bagefter bliver der så meget mere at indhente, og da kommer turen til os. Vi vender tilbage!

Fra novellen Lupo i den færøske forfatter Hanus Kambans novellesamling Guldpigen. Bogen var en overraskelse for mig, fordi jeg meget konventionelt forventede noget med nordisk natur og stemning, men novellerne her foregår i alle tider på usammenhængende steder, og pointerne giver sig ikke uden videre til kende. Den indledes med et motto: Men da skal vi se ansigt til ansigt fra 1. Korintherbrev 13. Historierne er fulde af mærkværdige navne og ord, som jeg morede mig med af og til at slå op, fx fibonacci-tal, manikæisme og sexifraga nivalis.

Bogen var i 2012 indstillet til Nordisk Råds litteraturpris.

Hanus Kamban: Guldpigen, på dansk ved Kirsten Brix. Forlaget Torgard, 1. ebogsudgave, 2012. Hentet hos Mofibo og fungerede fint på min iPad, dog med forvirrende mellemrum inde i  en del o rd.